Manuele Therapie

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van alle gewrichten in het lichaam, met name de wervelkolom. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten.

Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt zijn hoofd- en nekpijn die gepaard kan gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de vingers; klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; artrose van de heup; lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen; bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek en kaakklachten eventueel gecombineerd met nekklachten.

Manuele Therapie bij voetproblematiek

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken (manipulaties). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar, men ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

Specifiek voor Manuele Therapie in Gezondheidscentrum Nieuw Rijswijk
Manuele Therapie bestaat niet alleen uit het mobiliseren van spieren en gewrichten. Het zenuwstelsel is net zo belangrijk. Bij uitstraling vanuit de wervelkolom naar armen of benen, in het bijzonder het gevoel van tintelingen of prikkelingen, wordt het zenuwstelsel ook bewogen. Essentieel is de actieve stabiliteit die de spieren aan de gewrichten geven. De coördinatie van de spieren rondom het gewricht moet getraind worden.

Belangrijk zijn de oefeningen die u meekrijgt tijdens de behandeling. Vaak zijn korte oefeningen die in het dagelijks leven uitgevoerd kunnen worden het beste. Ze moeten opgenomen worden in het dagelijkse patroon. Oefeningen moeten net als tandenpoetsen een ritueel worden. Tenslotte bent u zelf verantwoordelijk om uw lichaam in beweging te krijgen en te houden.

Zie voor meer informatie: www.nvmt.nl