Fysiotherapie

Algemeen
De fysiotherapeut is de deskundige op het gebied van houdings- en bewegingsapparaat van de mens. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen. Samen met de fysiotherapeut werkt de patiënt aan meer bewegingsvrijheid, pijnvermindering en de kwaliteit van leven.

De fysiotherapeut doet na een gesprek een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezingsproces. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.

Fysiotherapie is een beschermd beroep hetgeen inhoudt dat iemand zich alleen fysiotherapeut mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit.

Patiënten met klachten met betrekking tot het houdings- en bewegingsapparaat worden met behulp van gewrichtmobilisaties, massage en lichamelijke oefeningen geholpen de beweeglijkheid te verbeteren, pijn te verminderen en weer vertrouwen te krijgen in het functioneren van hun lichaam.

Sinds 1 januari 2006 is de Directe Toegankelijk Fysiotherapie vastgelegd. Een verwijzing van huisarts of specialist is niet meer nodig, tenzij er sprake is van een chronische aandoening. De chronische indicatie moet door huisarts of medisch specialist zijn vastgesteld, zodat een deel van de behandelingen vergoed worden uit het basispakket.

Zie meer informatie: www.defysiotherapeut.com