Kinderen

Manuele Therapie bij kinderen

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd. Vanaf de geboorte is het mogelijk om door een gespecialiseerde manueel therapeut te worden onderzocht en behandeld. Steven Bos heeft zich gespecialiseerd in het manueel therapeutisch behandelen van baby´s en kinderen van alle leeftijden. Voorbeelden zijn:

  1. baby´s met een voorkeurshouding
  2. huilbaby´s
  3. kinderen met wervelkolomproblemen (bv. scoliose)
  4. voetklachten
  5. nekpijn
  6. hoofdpijn

In de meeste gevallen is ook de kinderfysiotherapeut betrokken.

Manuele Therapie bij baby'sBij het behandelen van baby’s en jonge kinderen bestaat de behandeling bestaat uit zachte mobiliserende en soms manipulatieve technieken aan de hoge nekgewrichten, gewrichten van de wervelkolom en in de bekkengewrichten. De behandelingtechnieken zijn klein en zacht, waarbij de juiste behandeltechnieken zich per kind onderscheiden in richting en intensiteit. Uitsluitend de geregistreerde manueel therapeut, die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van zuigelingen, kan deze verfijnde behandeltechnieken op een verantwoorde wijze toepassen.

Het komt voor dat ouders zich melden met de vraag of er bij hun kind sprake is van het KISS-syndroom. Het diagnosticeren van een syndroom is aan medisch specialisten. Het KISS-syndroom is een zeer uitgebreid symptomencomplex. Ouders kunnen in verwarring worden gebracht, omdat er zoveel symptomen genoemd worden dat je het kind daarin vaak te makkelijk herkent. In de meeste gevallen is het beter is te spreken over een ‘geboorteblessure’, die ontstaan is vlak voor, tijdens of na de bevalling.

Ouders en kind worden verteld hoe het onderzoek en behandeling zal plaatsvinden. Bij baby’s met problemen hoog in de nek wordt bij de nekwervelkolom van de ouders aangewezen waar onderzocht en indien nodig behandeld gaat worden. In de meeste gevallen is er al een behandeld kinderfysiotherapeut, anders wordt er contact gezocht met een kinderfysiotherapeut. Dit omdat een juiste hantering van het kind en het begeleiden en oefenen van de motorische ontwikkeling essentieel is.

Er wordt nauw samengewerkt met andere (para-) medische behandelaars. Er zijn onder meer samenwerkingsverbanden met de praktijk van (sport-)podotherapeut Fuit en van Houten in  Gezondheidscentrum Nieuw Rijswijk, kinderfysiotherapeuten in heel Zuid-Holland en met name Kinderfysiotherapie Spring in Rijswijk/Den Haag, Kinderfysiotherapie Delft. Er zijn goede contacten met de collega’s en medische specialisten van het Haga Ziekenhuis/JKZ, Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en Sophia Revalidatie Delft en Den Haag.