EMDR

EMDR is een behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Het is een complexe vorm van psychotherapie die het informatieverwerkingssysteem in de hersenen stimuleert. In relatief korte tijd worden therapeutische doelen bereikt, zonder veel tijd kwijt te zijn aan het lang praten over het verleden. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest.

EMDR leidt ertoe dat de herinnering aan een traumatisch beeld vrij snel de emotionele lading verliest en het dus minder pijnlijk is om aan de gebeurtenis terug te denken. Negatieve beelden, disfunctionele cognities (gedachten, opvattingen) en negatieve emoties veranderen. Een belangrijk voordeel van EMDR is de relatief geringe belasting voor de cliƫnt.

Hoe EMDR precies werkt is onduidelijk. Een mogelijke verklaring voor de effecten van EMDR is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. Denkbaar is dat combinatie van sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus ervoor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd.

EMDR is hoofdzakelijk bedoeld voor mensen die een traumatische ervaring hebben gehad en hierdoor moeite hebben de draad van hun leven weer op te pakken.

EMDR kan ook goed helpen bij allerlei angsten en fobieen.